Yritysesittely

Toimintamme kuvaus

Raja-Karjalan Liha-Hovi Oy on pieni elintarvikelaitos Tohmajärvellä Pohjois-Karjalan eteläosassa. Tavoitteemme on  tarjota ”Hovikelpoista palvelua” asiakaslähtöisesti, toimimme rahtityöperiaatteella.
Liha-Hovi ei osta lihaa eikä yrityksessä, ainakaan toistaiseksi, ole lihamyymälää, vaan tarjoamme ainoastaan lihankäsittelyyn ja -jalostukseen liittyviä palveluita hyvin monipuolisesti kaikille lihantuottajille.
Olemme erikoistuneet lampaan ja karitsan leikkuuseen vaativimmankin asiakkaan tarpeisiin.

Liha- Hovi palvelee myös riistantarhaajia, metsästysseuroja, metsästäjiä tai kotiteurastajia. Valmistamme tuotteita tarkastamattomasta lihasta aika ajoin ajallisesti erottamalla muusta tuotannosta. Tarkastamattoman lihan käsittelyviikot ilmoitetaan FB-sivuillamme.

Lihanleikkuupalvelujen  lisäksi Liha-Hovi valmistaa palvituotteita aidossa, leppäpuulla lämmitettävässä savusaunassa, teemme myös erilaisia makkaroita ja täyssäilykkeitä.

Historia

Raja-Karjalan Liha-Hovi Oy perustettiin keväällä 2016 ja yrityksen käyttöön hankittiin toimitilat Aino ja Heikki Rantaselta. Rantaset aloittivat vuonna 1992 rakennetussa kiinteistössä tarkastetun lihan käsittely ja jalostustoiminnan maatilan sivuelinkeinona toiminimellä Farmisavu Rantanen. Elintarvikelaitoksen yhteydessä toimi silloin myös hyvin suosittu lihamyymälä. Elintarvikelaitokseksi hyväksytyssä tilassa oli lihan leikkaamon lisäksi mahdollisuus savustukseen ja lihajalosteiden, kuten makkaroiden ja säilykkeiden, valmistukseen.

Alun perin yrityksessä käsiteltiin Rantasten oman sikatilan sianlihaa ja rahtityönä lampaan, karitsan, poron ja naudanlihaa. Lisääntyneen tarkastamattoman lihankäsittelypalveluiden kysynnän johdosta vuonna 2007 valmistui elintarvikehuoneistoksi ilmoitettu laajennusosa, koska silloinen lainsäädäntö ei sallinut riistan käsittelyä samoissa tiloissa tarkastetun lihan kanssa. Rantasen yrittäjäpariskunnan henkilökohtaisten syiden vuoksi toiminta päättyi vuonna 2014 ja laitos ehti olla pari vuotta käyttämättömänä, kunnes Sirolan lammastilan yrittäjät päättivät jatkaa toimintaa osakeyhtiömuotoisena nimellä Raja-Karjalan Liha-Hovi OY Rantasten viitoittamalla tiellä ja hyväksi havaitulla toimintamallilla.

Muutamia muutoksia toimintaan uusien yrittäjien myötä kuitenkin tuli, Liha-Hoviin ei ainakaan alkuvaiheessa tule myymälää vaikka aika moni aiemmin Rantasen myymälässä asioinut sitä on kertonut kaipaavansa. Syy tähän on yksinkertainen, Liha-Hovi Oy ei osta eikä omista jalostamaansa lihaa vaan myy ainoastaan palveluita leikkuusta lihajalosteiden valmistukseen lihantuottajille, jotka sitten kukin itse hoitavat tuotteidensa markkinoinnin.

Toinen merkittävä muutos oli kahden erillisen tilan yhdistäminen yhdeksi laitokseksi, sillä lainsäädännön muuttumisen myötä tarkastamattoman lihan käsittely oli mahdollista samoissa tiloissa erottamalla se ajallisesti  tarkastetun lihan käsittelystä ja ilmoittamalla asiasta ympäristöterveydenhuoltoon. Tämän johdosta kevättalvella 2017 tiloissa tehtiin perusteellinen remontti ja aiemmin erillisinä toimineet rakennukset yhdistetiin väliovella toimivammaksi kokonaisuudeksi.

 

Jaa sivu sosiaalisessa mediassa: